Stucen met gips

Written by on .

Voorbereiding

 1. Gebruik Knauf Rotband. Let op, er is verschil tussen de "local quality" uit Belgie (zuiverder en witter) en de "standaard" gips uit Duitse rivieren.
 2. Eerst berekenen: laagdikte (mm) + oppervlakte (m2) = hoeveel water + gips? Zie verpakking.
 3. Muur afstoffen. Karton, plastic, afplaktape ter bescherming van vloer, plinten, en objecten.
 4. Primer op muur (BetoKontakt), met blokkwast. 12 uur droogtijd.

Mengen, aanbrengen, en afwerken

 1. Gips aanmaken in schone emmer:
  1. Schoon leidingwater toevoegen (zodat de gips langer verwerkbaar is). Gebruik 1 zak gips per grote emmer, dit is wat maximaal kan worden verwerkt per keer.
  2. Strooi gips rustig in het water (zodat de gips langer verwerkbaar is).
  3. Wacht 5 minuten, laat gips het water opnemen (zodat de gips langer verwerkbaar is).
  4. Mix gips in 4 minuten tot smeuig en klontvrij. Gebruik de juiste mixer die niet plastic deeltjes uit de emmer slijt. Let op, nooit water bijmengen indien het droog lijkt.
  5. Noteer de tijd wanneer klaar met mengen. Dit is de starttijd van het aanbrengen. Direct met haast beginnen met aanbrengen.
 2. Gips ongeveer evenredig aanbrengen, zorg dat nergens te weinig gips is aangebracht. Te veel is gemakkelijker corrigeerbaar dan te weinig. Direct uitvlakken met rei. Herhaal dit proces, maar besteed niet meer dan 10 minuten hieraan. Vul oneffenheden bij waar nodig, er mogen geen dalen meer zijn. Kleine heuvels, putjes, of uitstekende randjes/strepen laten staan, deze kunnen uitsluitend later worden weggewerkt.
 3. Wacht 30-40 minuten tot gips niet meer gemakkelijk in te drukken is. Dit is de ideale tijd om het gereedschap en de emmer schoon te maken, en eventueel te beginnen aan het volgende stuk muur met een nieuwe zak gips. Nadat dit is aangebracht, is er genoeg tijd om het vorige stuk verder af te werken.
 4. Strijk oppervlakte vlak met een spackmes (metalen strip met gebogen randjes). Besteed hier niet meer dan 10 minuten aan.
 5. Wacht 20 minuten voor verder uitharden.
 6. Schuur met veel water en schuurbord in draaiende beweging. Gebruik veel schoon leidingwater.
 7. Wacht totdat de muur droog is (10 minuten).
 8. Maak nu glad met spackmes.
 9. Klaar. Extra glad resultaat nodig? Bevochtig voorzichtig de muur met een plantenspuit, en herhaal glad maken met spackmes.